onsdag 28 april 2010

Dags att leva som vi lär

Sverige är idag ett land som har en utsläppsnivå av koldioxid som tillhör en världens lägsta och en klimatpolitik få kan mäta sig med. Vi är på god väg att uppnå de miljömål som Sverige antagit sig.

Detta samtidigt som det statligt ägda Vattenfall äger fem kolkraftverk i Tyskland som släpper ut en och en halv gånger så mycket (ca 75 miljoner ton) koldioxid som hela Sverige tillsammans.
"– Vi har gett Vattenfall stor frihetsgrad, säger Reinfeldt." till Sydsvenskan

Tidigare i vår besökte även Maud Olofsson (C), vice statsminister, partiordförande för Centerpariet och näringsminister, Sydafrika där hon avgav ett löfte.
Världsbanken skall besluta om ett lån till Sydafrika som bland annat kommer finansiera byggnationen av världens fjärde största kolkraftverk i landet. Detta kommer, genom Mauds löfte, Sverige att stödja. Detta enda kolkraftverk kommer släppa ut 25 miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar hälften av vad Sverige sammanlagt släpper ut på ett år.
I frågan har ett krav till Världsbanken framlagts där ett 80-tal afrikanska miljö- och medborgarrättsorganisationer motsätter sig lånet. Även länder som USA och Storbritannien har visat viss skepsis till jättebygget.
En viss del av summan kommer även gå till utbyggdnation av Sydafrikas kärnkraft.

Man kan fråga sig, hur kommer det sig att Sverige, som prisas för sin klimatpolitik, stödjer kraftiga utsläpp utomlands samtidigt dagens delar av sittande regering säger nej till snabbtåg? Att arbeta mot de 16 nationella miljömålen och samtidigt stå bakom något som kan komma att bli ett av världens största kolkraftverk? För att inte tala om det statligt ägda Vattenfall som räknas till en av Europas största miljöbovar.

Är allt detta i linje med Sveriges 16 miljömål?
Sveriges 16 nationella miljömål



Merläsning:
Fria tidningen - Sverige säger ja till sydafrikansk kolkraft.
DN - Signerat, Kolkraft: Där men inte här
Sydsvenskan - Fritt fram för mer kolkraft.
Newsmill - Ludvig Tillman och Patrik Eriksson från Greenpeace, Därför stänger vi ned Vattenfall

5 kommentarer:

Anonym sa...

Några på poster dom inte borde ha som inte fattar det här med "global miljöpåverkan" :S

wonderkarin sa...

Vilket bra, välskrivet och tänkvärt inlägg. Det här borde jag länka till.

jbn sa...

Bra stuff. Vettigt skrivet, sansad ton som driver igenom poängen.

Skulle älska att skylla det på Alliansen men svensk politik kryllar av hycklare och de där tyska kolkraftverken har vi haft rätt länge vad jag förstår.

Elaine sa...

JBN: Vi må ha haft dem ett tag, men det är först nu i och med att kärnkraftsfrågan rivits upp som regeringen gått ut med att de inte bryr sig om vad Vattenfall gör och inte gör. Och faktumet att de funnits ett tag gör det inte legitimt att ha kvar dem, inte så länge vi har våra miljömål.

Neptun (jon) sa...

Miljömålen är patetiska- så det spelar inte så mycket roll om vi stöder dem eller inte när de ska vara klara 2050 . Det är för mycket dialog i saker som kan lösas med att fråga några ingenjörer:

- kan ni lösa det här på två år, ja eller nej?
-Nej, vi behöver xxx många år.
- Vad bra, då bestämmer vi det.


Jag vill ha mer kärnkraft, i värsta fall smutsig i stället för de rena och fina cesiumverken man skulel kunnat bygga som man inte behöver efterlagra från, bara vi slutar köra på olja , förstör älvarna med vattenkraften , och tror för mycket på producenter vad som är skadligt.

Lagstifta och ta bort producentansvaret på allt, så jävlar ska det bli skillnad.